Mještani nisu dočekali ministricu Đapo

Štampa
Kategorija: Novosti
Datum objavljivanja

Iako je u saopćenjima objavljenim u nekim medijima navedeno da je tokom službene posjete Tuzlanskom kantonu, Ministrica Edita Đapo, posjetila i deponiju šljake Divkovići 1 i 2, te izrazila zadovoljstvo postojećim stanjem, ugroženi stanovnici Divkovića obratili su se medijima sa pismom kojim demantuju takve navode. Njihovo pismo prenosimo u cjelosti.

Naime, nemalo nas je iznenadila vijest da je federalna ministrica posjetila odlagališta šljake i pepela Divkovići 1 i 2 kako je navedeno u informaciji. I da je kako je navedeno „izrazila zadovoljstvo trenutnim stanjem na ovim lokalitetima“. Budući da smo imali saznanja da ministrica Đapo dolazi na odlagališta šljake proveli smo cijeli dan iščekujući delegaciju. Imali smo namjeru upoznati ministricu sa svim negativnim posljedicama, a kojem je lokalno stanovništvo izloženo već nekoliko decenija.


Sve veći broj oboljelih od karcinoma, prosječna dob umiranja od 55 godina, zagađeni vodotoci i zemljište samo su dio problema s kojima smo suočeni. A da ne govorimo o obmanama i lažima s kojima smo suočeni već nekoliko godina oko ASANACIONO-REGULACIONOG PLANA kojim je predviđeno zatvaranje šljačišta i stvaranje ZELENE OAZE!?


Naime, rukovodstvo TE Tuzla u suradnji s gradskom administracijom po svim koracima koji se (ne)poduzimaju ima namjeru učiniti sve da na ovom područje trajno uništi bilo kakav oblik života. Da to nije prejaka izjava govori činjenica da nije učinjeno ništa na donošenju, a kamoli provedbi Asanaciono- regulacionog plana. Također u prilog tome govori i to što nikada nije bilo istinskog partnerstva između lokalnog stanovništa i zagađivača. Ljudski životi i sve negativne posljedice koje trpimo jer nemamo drugog mjesta za življenje stavljeni su u drugi plan. Cilj je jedino novac koji se ostvaruje radom TE Tuzla.
Sve to smo imali namjeru reći ministrici Đapo, ali nažalost nismo imali priliku, jer je vješto izbjegnut susret s građanima. Ministrica ili je bila nevidljiva kad je dolazila na pomenuta šljačišta ili je namjerno obmanula javnost kako je navodno bila!? Možda se i uplašila svih radioaktivnih  čestica i posljedica s kojima se lokalno stanovništvo svakodnevno susreće. Naravno posljedice toga su ubitačne, ali koga to više uopće i zanima.
No nas, lokalno stanovništvo takav odnos MINISTRICE ZAŠTITE OKOLIŠA neće obeshrabriti da nastavimo ukazivati i boriti se za barem minimum dostojanstvenog života jer ipak ima i onih kojima je stalo do običnog čovjeka.

Mještani naselja Divkovići

Dodajemo da je ovom prilikom u medijima objavljeno da će se iz procesa studije uticaja na okoliš za izdavanje okolinske dozvole za Termoelektranu Blok 7 Tuzla, izdvojiti deponija šljake za planiranu TE Tuzla 7, iako je zahtjevom za okolinsku predviđeno da bude na lokalitetu "Šićki brod", a protiv čega se izjasnilo lokalno stanovništvo. (više o tome ovdje)

Linkovi na članke:

Vlada TK

Akta.ba

RTVTK

RTV Slon

Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Linkovi na objavljeno pismo mještana Divkovića:

Objektivno.ba

Tuzlainfo.ba

 

Share
© 2019 Ekotim. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.
Monday the 18th.
Copyright 2012

©

Powered by Joomla! and Top rated online poker sites